Klaus Iohannis, la GÂNDUL LIVE: Sunt pregătit să fiu premier, mai puțin pregătit să fiu președinte

Klaus Iohannis, la GÂNDUL LIVE: Sunt pregătit să fiu premier, mai puțin pregătit să fiu președinte
Publicat: 23/05/2014, 12:03
Actualizat: 06/07/2016, 10:37

Prim-vicepreședintele PNL, Klaus Iohannis, a declarat la Gândul Live că este pregătit să ajungă premier, dar este mai puțin pregătit pentru funcția de președinte.

„Un premier ar trebui să se priceapă suficient de mult să priceapă aceste lucruri, nu trebuie să fie doctor în economie. Acestui criteriu îi corespund, mai trebuie să învăt sunt dascăl la bază și cred în învățare. Nu am vrut să spun că știu tot, dar știu că pot să acumulez într-un termen rezonabil cunoștințele necesare. Nu sunt specialist, înțeleg suficient de mult, dar într-o discuție cu un specialist înțeleg despre ce e vorba,dar nu aș putea să țin o prelegere economică”, a spus, la Gândul Live, Iohannis.

URMĂRIȚI AICI INTERVIUL EXCLUSIV DE LA GÂNDUL LIVE

Prim-vicepreședintele PNL a adăugat că liberalii sunt pregătiți și dornici să reintre la guvernare.

Întrebat despre scenariul în care PNL nu obține 20% la europarlamentare, iar Crin Antonescu își va da demisia din funcția de președinte PNL, Iohannis a subliniat că „ipotetic” nu poate exclude o candidatură la prezidențiale, dar este un scenariu pe care nu și-l dorește.

„Mă simt mai puțin pregătit pentru funcția de președinte decât cea de premier”, a completat liberalul.

Potrivit acestuia, în perioada următoare competiția electorală se va da între dreapta și stânga și nu între cei care îl susțin pe Traian Băsescu și cei care se opun acestuia.

„Regimul Băsescu este de facto ceva de domeniul trecutului, avem mai mult de-a face cu regimul Ponta – PSD și mai puțin cu regimul Băsescu. În această competiție și imediat următoarea vom avea competitor PSD și candidatul PSD, nu Băsescu care nu mai candidează”, și-a explicat poziția prim-vicepreședintele PNL.

Antonescu nu a greșit că a impus ținta de 20% pentru europarlamentare

Întrebat dacă președintele PNL, Crin Antonescu, nu a greșit atunci când a impus o țintă de 20% pentru europarlamentare, legând acest scor de prezența sa în fruntea partidului, Klaus Iohannis a subliniat că nu a fost o greșeală, ci mai mult un mesaj de mobilizare a propriului partid.

„Vom obține 20% și nu vom intra în scenariul B, eu calculez scenariul A. Pur teoretic, dacă domnul Antonescu dorește să se retragă, conform Statutului eu devin președinte în exercițiu și rămân așa până la organizarea unui Congres. El stabilește care va fi președintele partidului și cum merg lucrurile mai departe. În scenariul B cu siguranță ne-am aduna în conducere partidului și am lua niște hotărâri care cu siguranță vor duce într-o direcție sau alta”, a precizat liberalul.

Ce crede Iohannis despre Elena Udrea, Mihai Răzvan Ungureanu, Vasile Blaga, Traian Băsescu, Victor Ponta

Principalii actori de pe partea dreapta ai eșicherului politic au fost descriși în câteva cuvinte de Klaus Iohannis, el punctând punctele forte ale fiecăruia, dar și cele slabe.

Despre deputata PMP, Elena Udrea, prim-vicepreședintele PNL a spus că este „un politician cu o notorietate foarte bună, dar care nu va avea o carieră senzațională”.

Președintele Forței Civice, Mihai Răzvan Ungureanu, este văzut de Iohannis drept un politician care de foarte tânăr a ajuns în poziții foarte înalte care i-au dat o siguranță despre sine mai mare decât este cazul.

Democrat liberalul Vasile Blaga este apreciat de liberal drept un „organizator, dar nu este un bun comunicator, nu are șanse să ajungă în poziții extrem de importante”.

Klaus Iohanis îl descrie pe Traian Băsescu drept „cel mai profilat politician din România, dar nu și cel mai bun din România. „Este un tactician desăvârșit, cunoscător al metodelor aplicate, îi lipsește viziunea”, a punctat prim-vicepreședintele PNL.

El a adăugat că poate colabora cu aceste persoane și nu le consideră nefrecventabile.

„Victor Ponta este un politician ambițions care a ajuns foarte repede într-o poziție înaltă și consecințele se văd. Îi lipsește un pic direcția, busola”, a precizat Iohannis în dreptul actualului premier.

Klaus Iohannis a adăugat că nu are nimic împotriva revenirii în PNL a lui Călin Popescu – Tăriceanu, dar că aceasta trebuie să aibă loc după alegerile europarlamentare.

„Ar fi fost bine, elegant să o facă după alegeri, să ne spună că a fost o greșeală că a plecat. Îmi lasă impresia că și acest pas e un pas în folosul PSD și îmi lasă un gust amar”, a afirmat Iohannis.

Cele mai importante declarații ale lui Klaus Iohannis, prim-vicepreședinte PNL:

♦ Noi avem și am spus-o și îmi face plăcere să o repet avem cea mai bună echipă. Sunt oameni care au fost în PE, sunt oameni care s-au implicat pentru România. Interesul pentru europarlamentare a fost unul limitat și atunci considerăm că este nevoie de o implicare din partea partidului pentru ca să crească vizibilitatea întregii echipe și a campaniei.

♦ Este legitim dacă legitimăm lista noastră să folosim acest rezultat și pentru prezidențialele care urmează după puține luni. Este bine ca lumea să-și dea seama spre ce ne îndreptăm când venim cu oferta spre prezidențiale. Am readus în atenția publică acest tandem, are deja un mandat în spate, e din 2009 ideea, am reactivat acest tandem în spațiul public pentru că noi credem că este o ecuație bună, nu doar pentru PNL,ci pentru România.

♦ Mă simt pregătit să devin premier. Mă bazez pe tot demersul pe care l-am făcut până acum, pe experiența acumulată, noi PNL și nu se mai îndoiește nimeni la apartanența mea la PNL. Sunt de mai bine de un an în echipa de conducere și faptul că am ieșit de la guvernare nu înseamnă că am ieșit ca să rămânem indefinit în opoziție, suntem pregătiți și dornici să reintrăm la guvernare.

♦ Nu îmi place să mă compar direct cu alte persoane și cred că acest lucru puteți să-l evaluați, dacă aș fi mai bun decât Victor Ponta, dar aș fi un bun premier.

♦ Fiecare dacă accede la o funcție își dorește să fie mai bun decât competitorul, câteodată așa este, câteodată nu este așa, evaluarea se face după rezultate, nu după vorbe. Vorbesc de o evaluare care se poate face pe real, nu pe povești. Noi ne imaginăm că putem să oferim considerabil mai bun decât cel în funcție.

♦ Avem o guvernare pe care acum câteva zile am comparat-o cu mișcarea browniană, cred că putem veni cu ceva mai bun. Am pregătit un program economic pe care-l vom dezvolta și în final va avea forma unui program de guvernare.

♦ Aș evalua efectele taxei pe stâlp, nu aș putea să spun din acest moment dacă o putem scoate sau nu.

♦ Dacă vrei să introduci o taxă, reduci sau majorezi, trebuie să ai un timp rezonabil de pregătire, să o anunți cu un an înainte. Administrația locală este obligată să respecte aceste lucruri, noi nu ne-am putut gândi să facem altceva, doar Guvernul trece peste aceste norme și aprobă taxe de azi pe mâine. PNL crede că sunt prea multe impozite, taxe și prea multe taxe parafiscale și chiar ne-am propus în acest nucleu de program economic să reducem jumătate din acestea.

♦ Foarte multe taxe sunt ca principiu inutile. S-au creat nenumărate agenții naționale care se finanțează din acest taxe. Inspectoratul de Stat în Construcții – indiferent ce construiți, trebuie să plătească 0,7% pentru a întreține această structură și mai sunt alte exemple. Există ANIF, foarte greu de descoperit cu ce se ocupă, dar daca vrei să transformi un teren agricol într-un teren de construcție, descoperi că ANIF percepe o taxă mare pe care trebuie să o plătești. Sunt câteva zeci de astfel de taxe, eu cred că trebuie să vedem care din aceste agenții ar trebui să existe.

♦ Un premier ar trebui să se priceapă suficient de mult să priceapă aceste lucruri, nu trebuie să fie doctor în economie. Acestui criteriu îi corespund, mai trebuie să învăt sunt dascăl la bază și cred în învățare. Nu am vrut să spun că știu tot, dar știu că pot să acumulez într-un termen rezonabil cunoștințele necesare.

♦ Nu sunt specialist, înțeleg suficient de mult, dar într-o discuție cu un specialist înțeleg despre ce e vorba, dar nu aș putea să țin o prelegere economică.

♦ Călin Popescu Tăriceanu a fost un premier bun. Dacă poate să fie coleg de partid, da, poate, de ce să nu poată? Cred că situația este consumată, din câte am reușit de pe drum să aflu din diferitele surse de pe internet se pare că a fost votat în organizația Satu Mare, am văzut o copie după un proces verbal de primire.

♦ Da, aproape toate lucrurile le aflu de pe Internet, chiar și cele din partid, mi se pare greu să stau pe telefon. Mi se pare o procedură eficientă, sunt informat de la partid cu informațiile din presă.

♦ Este discutabil și pasul și procedura, fiindcă citind aflu că președintele interimar nu agrează primirea domnului Tăriceanu și ne spune o poveste întreagă de ce nu trebuie să se întâmple. Pe de altă parte, domnul Ștef ne spune să este bucuros că îl poate primi pe domnul Tăriceanu. Sunt probleme mari în organizația Satu Mare, de când domnul Silaghi a plecat. E o brambureală, domnul Tăriceanu s-a dus tocmai acolo unde nu se știe ce se întâmplă cu organizația noastră, această combinație mă duce cu gândul că nu a fost o dorință de suflet, ci să inducă nesiguranța în electoratul PNL.

♦ Ar fi fost bine, elegat să o facă după alegeri, să ne spună că a fost o greșeală că a plecat. Îmi lasă impresia că și acest pas e un pas în folosul PSD și îmi lasă un gust amar.

♦ În ultimele luni s-a produs mai mult sau mai puțin o schimbare pe eșicherul politic. Prin ieșirea noastră din USL, jocul nu s-a resetat, ci s-a dus la dezbaterea doctrinară stânga – dreapta. Noi am ieșit din USL după ce ne-am dat seama târziu că este imposibil să lucrezi cu PSD.

♦ Regimul Băsescu este de facto ceva de domeniul trecutului, avem mai mult de-a face cu regimul Ponta – PSD și mai puțin cu regimul Băsescu. În această competiție și imediat următoarea vom avea competitor PSD și candidatul PSD, nu Băsescu care nu mai candidează.

♦ Candidatul PSD va fi aproape sigur Victor Ponta.

♦ Crin Antonescu nu s-a declarat interesat de funcții executive și am ajuns eu la concluzia că nu își dorește o astfel de funcție, poate pentru că nu are aplecare spre zona executivă, ci spre zona legislativă, este un politician excelent, cu un discurs foarte bun, poate cel mai bun din Parlament și ar fi chiar păcat ca un om care excelează prin discursul de tip Parlament să treacă în zona executivă.

♦ Nu este o greșeală că domnul Antonescu a impus ținta de 20% pentru europarlamentare.

♦ Vom obține 20% și nu vom intra în scenariul B; eu calculez scenariul A. Pur teoretic, dacă domnul Antonescu dorește să se retragă, conform Statutului eu devin președinte în exercițiu și rămân așa până la organizarea unui Congres. El stabilește care va fi președintele partidului și cum merg lucrurile mai departe. În scenariul B cu siguranță ne-am aduna în conducere partidului și am lua niște hotărâri care cu siguranță vor duce într-o direcție sau alta.

♦ În momentul în care am acceptat să intru în poziția de prim-vicepreședinte asta include posibilitatea de a candida în anumite condiții la șefia partidului.

♦ Ipotetic nu putem exclude nimic, dar nu este un scenariu pe care mi-l doresc să candidez la prezidențiale.

♦ Mă simt mai puțin pregătit pentru funcția de președinte decât cea de premier.

♦ Dacă sondaje vă vor indica în apropierea alegerilor prezidențiale că stați mai bine decât Crin Antonescu ce faceți? Sondajele nu arată așa ceva, noi avem un candidat la președinție este Crin Antonescu. Sondajele arată că stau mai bine la capitolul încredere în politician. Dacă ne uităm la intenție de vot, se vede că există o intenție de vot considerabil mai mare pe Crin Antonescu decât pe mine.

♦ Este posibil ca după europarlamentare lumea să vadă un pic altfel situația și greutatea atârnată de piciorul lui Crin Antonescu, apartenența la USL. Eu cred în Crin Antonescu.

♦ Nu discut acest scenariu cu Crin Antonescu, îl puteți întreba și pe domnul Antonescu, puteți să mă credeți.

♦ Ruperea USL este o temă de care se arată foarte mulți preocupați, după ziua de luni vom afla unde stăm. Eu cred că în continuare și în pre-campania pentru prezidențiale și în campania pentru prezidențiale domnul Antonescu trebuie să răspundă la întrebările legate de USL. Răspunsul nostru va fi înțeles de tot mai multă lume.

♦ Elena Udrea este un politician cu o notorietate foarte bună, dar care nu va avea o carieră senzațională.

♦ Mihai Răzvan Ungureanu este un politician care de foarte tânăr a ajuns în poziții foarte înalte care i-au dat o siguranță despre sine mai mare decât este cazul

♦ Vasile Blaga este un organizator, dar nu este un bun comunicator, nu are șanse să ajungă în poziții extrem de importante.

♦ Traian Băsescu este cel mai profilat politician din România, asta nu înseamnă că este cel mai bun politician din România, este un tactician desăvârșit, cunoscător al metodelor aplicate, îi lipsește viziunea.

♦ Nu aș putea să spun că nu aș colabora cu persoanele menționate înainte, nu văd acum concret să ajung eu să colaborez. Nu îi văd nefrecventabili.

♦ Victor Ponta este un politician ambițios care a ajuns foarte repede într-o poziție înaltă și consecințele se văd. Îi lipsește un pic direcția, busola.

♦ Nu aș spune despre nimeni în public că este mincinos. Pe de altă parte, nu îl cunosc bine pe Victor Ponta. Da, am avut o perioadă când am fost și eu în conducerea USL, am avut chiar întâlniri directe cu Victor Ponta, dar să pot caracteriza eu un așa detaliat e cale mai lungă. Nu am de ce să-l contrazic pe domnul Antonescu, care a spus că este mincinos. Ei se pot evalua unul pe altul.

♦ Ar fi păcat pentru România dacă Antonescu ar pierde prezidențialele.

♦ Eu nu am intrat națională ca să am de unde mă retrage. Indiferent de rezultatul alegerilor, eu încerc să joc un rol în PNL.

♦ Sâmbătă , duminică voi fi la Sibiu

♦ Nu trebuie să fim fizic unul lângă altul ca să fim împreună, nu cred că este o problemă dacă duminică sunt la Sibiu și domnul Antonescu la București. Rezultatele le vom afla luni, când voi veni la București.

Dacă duminică ar fi alegeri, tu cu cine ai vota?

Vezi rezultate

Loading ... Loading ...
Urmărește Gândul.ro pe Google News și Google Showcase
Liviu Dragnea face un anunț surprinzător. Candidatul pe care îl susține la scrutinul de duminică
Lumină misterioasă pe cerul Ploieștiului, noaptea, la ora 23:57. 'Odată cu acest sunet dubios, s-a...
FOTO. Vedeta din filmele pentru adulți s-a cuplat cu un milionar controversat din fotbal
Polonia, îngrijorată de escaladarea conflictului în Ucraina: „Simțim că necunoscutul se apropie”
Adriana Bahmuțeanu, dispusă să se mute în casa lui Silviu Prigoană pentru a fi alături...
„Cel mai singuratic om din lume” trăiește la -70 grade, la 5 ore distanță de...
Dmitri Medvedev, în culmea satisfacției, după atacul rusesc cu noua rachetă balistică: „Asta ați vrut?...
Lidia Buble, înșelată cu cine se aștepta mai puțin: 'Era angajata noastră'
Andreea Bănică, noi imagini HOT pe internet. Fanii au crezut că nu văd bine: solista...
Impact uriaş pentru România după ce va adera şi terestru la Schengen
Ghiță a murit pe loc, în mașina ruptă în două, în Maramureș. A fost găsit...
O nouă taxă pentru românii care stau la bloc. Când va fi introdusă și cât...
Avem TESTAMENTUL lui Silviu Prigoană! Surpriză MAXIMĂ pentru Adriana Bahmuțeanu
Amendă pentru depășirea vitezei legale cu până la 10 km/h?
Spania a amendat mai multe companii aeriene low-cost pentru practici abuzive. Ryanair a primit cea...
Structură ENIGMATICĂ găsită în jurul unei stele din afara galaxiei noastre
Obligatoriu pentru românii care nu stau la adresa din buletin. Regula se aplică pentru toți
Locul din România în care Creatorul a împărțit muritorilor o bucățică de cer. E binecuvântat
Horoscop weekend 23 - 24 noiembrie 2024. Ce zodii sunt binecuvântate de Univers în aceste...
„Un prunc” Igor Cuciuc, primele declarații despre cel de-al doilea copil, după moartea tragică a...
Adriana Bahmuțeanu, despre relația cu fostul soț din ultima perioadă. Ce i-au spus copiii ei...
A îngropat Dana Roba securea războiului cu părinții lui Daniel Balaciu? Cum a decurs întâlnirea...
BANCUL ZILEI. BULĂ: – Nevasta mea s-a îmbrăcat în polițistă și mi-a spus..
Autoritățile italiene au recuperat artefacte în valoare de 8 milioane de euro excavate ilegal